Ardennen 2023, dag 2

Vol goede moed vertrekken we na het ontbijt naar Malle. De gaststad van Ardennenkamp 2023. We willen graag zien welke mooie dingen Malle ons te bieden heeft. Marco zoekt via Google Maps alvast een centrale parkeerplek uit en ondertussen is Mike bij de Lijdingx aangesloten. Nog even langs het toiletgebouw en we kunnen vertrekken. 

Het is vandaag 1 mei, dat betekent in principe dat alles in België gesloten is. Een extra uitdaging voor de Lijdingx om leuke activiteiten in een uitgestorven stadje te bedenken. 

In colonne rijden we met zijn allen naar onze nieuwe bestemming. Het plan is om kort een SMS-spel te spelen (opdrachten in tekstberichten zonder internet) om de bezienswaardigheden van Malle op de groepsfoto te zetten. 

Het luchtbed van Gwen is vannacht lek gegaan. Gelukkig was deze zo groot en zat er zoveel lucht in dat ze dit vanochtend pas gemerkt heeft. De explorers gaan dus op pad om een nieuw luchtbed te scoren bij een action of supermarkt. Dat blijkt nog best een uitdaging in het gesloten België en eindigen met Marco noodgedwongen weer in Nederland. 

De explorers zijn nog wel even uit beeld dus terug naar onze scouts. De eerste opdracht luidt als volgt: maak een groepsfoto met een standbeeld dan wel een kunstwerk. De patrouilles gaan op pad en ook de lijdingx verkent Malle op zoek naar nieuwe opdrachten. 

Al snel komen we tot de conclusie dat we in oost-Malle staan. Het gebied op de kaart heet wel Malle en er is ook een west-Malle. Het stadje waar Marco ons gedropt heeft is dus versplinterd en biedt geen goede basis voor ons spel. 

De scouts staan elk in een andere supermarkt hun zakgeld uit te geven aan Plopkoeken, donuts en chocolade. Via SMS worden ze teruggeroepen en de planning wordt a la minute doorgeschoven. Terug naar de auto’s voor ons middagprogramma. 

Voor vanmiddag staat Baarle-Nassau op het programma. België is nog steeds collectief gesloten. Om weer naar Nederland te gaan terwijl je in het buitenland op kamp bent vinden we een beetje vreemd. Aangezien Baarle-Nassau bekend staat om het Nederlandse plaatsje dat verdeeld wordt door 22 Belgische enclaves hebben we het beste van beide werelden.

Met een toeristische rondwandeling en een wikipedia-verhaal zijn we de grens tussen Baarle-Nassau en Baarle-Hertog meerdere keren gepasseerd. Het is mooi te zien hoe bruisend het Nederlandse deel is op deze dag. Met zijn restaurantjes en winkeltjes doet Baarle-Nassau heel gezellig aan terwijl in Baarle-Hertog alles, inclusief de vuurwerkwinkels, gesloten zijn. De explorers en lijdingx kiezen er voor om bij een gezellig Nederlands cafeetje binnen te gaan.

De lijdingx is bij het verzamelen en klaarmaken op zaterdag begonnen aan het idee van een kamplied. Mart Hoogkamer heeft onlangs het lied Viva Espana van Bassie en Adriaan eigen gemaakt. Deze melodie is uitermate geschikt om te veranderen naar: “in Malle, in Malle, in Malle. In Malle schijnt altijd de zon.” De lijdingx kwam alleen niet veel verder dan de paar regels die ze nauwelijks kunnen onthouden.

De explorers grijpen deze kans met acht handen aan. Ieder moment wordt gebruikt om verder aan de tekst te werken. Het kamplied begint al aardig vorm te krijgen. De scouts kopen vooral snoep en zitten her en der verspreid door de stad.

We hebben om 3 uur afgesproken bij de kerk in het centrum om weer huiswaarts te keren. Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal op het kampterrein worden de ingrediënten (lees: bloem, melk en eieren) uitgedeeld. De scouts en explorers beginnen relatief snel met het mengen van de grondstoffen tot een pannenkoekenbeslag. 

Tiddo heeft begrepen dat het ontzettend lekker is om een beetje kaneel door het beslag te mengen. Een beetje wordt echter heel snel een hoop zodra onbedoeld het grote schenkgaatje van het potje kruiden wordt opengezet. Gelukkig zijn de pannenkoeken nog wel weg te hachelen, er is in ieder geval geen druppel beslag overgebleven. 

Terwijl iedereen smult van de pannenkoeken, wordt in de lijdingxtent het avondprogramma voorbereid. Het plan is een jachtdropping. Alle patrouilleleiders werden ontzettend enthousiast van dit idee. De lijdingx gaan met aluminiumfolie een route uitzetten, maar krijgen te horen dat het niet de bedoeling is dat er na zonsondergang activiteiten in het bos plaatsvinden. Zo moet dus voor de tweede keer vandaag het programma een beetje worden omgegooid. Een jachtdropping wordt zo een gewone dropping. 

De explorerpatrouille droppen we in Brecht en de patrouilles van de scouts worden om de beurt in Groot-Veerle afgezet. Guus, deel van de tweede patrouille die wordt afgezet, merkt na het rijden van het extra rondje van tien minuten dan ook terecht op: “Je weet dat we hier net ook al stonden?”. Wanneer alle patrouilles onderweg zijn keren de lijdingx terug naar het terrein om daar alvast lekker bij het kampvuur te gaan zitten.

Eerst komen Iris, Gwen, Isabel en Daniël terug en niet veel later sluiten Guus, Kato, Maik, Justin, Daan en Sem aan. Tiddo belt Patrick omdat ze de weg kwijt zijn. Ze lopen door donkere straten waar ze elkaars fantasie een handje helpen met de hipste horrortunes. En omdat ze ook al twee keer de verkeerde kant op zijn gelopen en de kilometers al hebben gemaakt, komt de ophaaldienst even langs. 

Na nog weer even opwarmen bij het vuurtje, duiken alle scouts en de helft van de explorers snel de tent in. Gwen en Iris blijven nog even hangen om met de lijdingx (vooral Florien en Patrick) liedjes te zingen. 

Na weer een hele leuke, gezellige en spontane dag is het snel stil op het kampterrein.

back top